Montane

keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Testipenkissä Nosht- geelit kestävyysurheilijoille
Olen jo pidempään puntaroinut kilpailujen ja pidempien harjoitusteni syömisiäni ja sitä, mistä saisin tarvittavan energian ilman mahdollisia vatsavaivoja ja muita ongelmia. Olen vuosia luottanut "YläVitosen" geeleihin, mutta nyt lähes kahden vuoden sokerittomuuden jälkeen sen sisältämä maltodekstriini on alkanut antamaan piikinomaisen tunteen energian saannissa ja niiden maku on alkanut tuntumaan yksinkertaisesti liian äklömakealta. Lisäksi- varsinkin pidemmillä matkoilla- tulee jossain välissä tarve kiinteämmässä muodossa olevalle energialle, jonka lähteenä haluaisin käyttää jotain muuta kuin suklaata tai vastaavaa höttöä jonka imeytymisestä ja sisällön tuomasta energiasta ei ole mitään varmuutta(suorituksen aikaista energiapolitiikkaa on hyvä tuntea sen verran, että osaa suunnitella matkalla tarvitsemansa energian. Elimistö käyttää kestävyyssuorituksessa pääasiallisena energianlähteenä rasvaa. Toimiakseen optimaalisesti tämä prosessi tarvitsee kylkeensä (yksinkertaista) hiilihydraattia, mitä elimistö ottaa suorituksen aikana rajallisesti vastaan. Tällaisena määränä käytetään yleisesti arvoa gramma/ minuutti, minkä tuloksena päästään Elon laskuopin mukaanlukemaan 60 grammaa tunnissa). Toivoin löytäväni jotain luonnollista, loppuun asti mietittyä, kestävää, oikeasti maukasta, terveellistä. Toimivaa.

Olikin aivan huippua, kun aiemmin tänä vuonna huomasin tällaisia tuotteita löytyvän. Vielä superimpaa oli, että nämä tuotteet kehittää ja valmistaa suomalainen Nosht jonka taustajoukoissa vaikuttaa niin urheilun kuin ravintoasioiden asiantuntijoita ja osaajia. Tuotteet ovat kasvisperäisiä ja FODMAP- ruokavalion mukaisia (imeytymättömien hiilihydraattien määrä karsittu), ja niiden kehityksessä on panostettu vatsaystävällisyyteen ja toiminnallisuuteen makua unohtamatta.

Tuotteet on jaettu kolmeen kategoriaan: energia, proteiini ja nesteytys. Energiatuoteryhmästä löytyy geelit ja chewsit sekä esimerkiksi terveellisinä välipaloina toimivat Vegetable Candies- kasvikset. 

Geelien hiilihydraatti tulee ruokosokerista ja rypälesokerista; glukoosin ja fruktoosin suhde on optimi 2:1. Lisäksi mukana on mausta riippuen eri täysmehua ja öljyä (makua tuomaan), C- vitamiiniä ja liukenevaa kaurakuitua verensokerin vaihtelua tasaamaan. Elektrolyyttipuoli tulee puhdistamattomasta merisuolasta. Geeli on pakattu 250 ml pulloon, ja tämä määrä on 5 annosta. Yhdessä annoksessa on 25 grammaa hiilihydraattia.  
Makuja on kolme: Salted Lemon, Cranberry & Peppermint ja Bilberry & Eucalyptus. 


Geelin ravintoarvot


Testasin Noshtin energiageeliä noin 3,5 tunnin vuoristojuoksulla, lämpötila oli lähtiessä noin +20 ja lenkin lopussa +30. Otan harjoituslenkillä yleensä kisatilannetta vähemmän energiaa opettaakseni elimistöä tulemaan toimeen vähemmällä, ja tälle lenkille otin mukaan pullollisen mustikka- eukalyptusgeeliä. Otin varuiksi mukaan myös suolatabletteja, mutta tarkoitus oli testata Noshtin geelin elektrolyyttien riittävyyttä kuumissa oloissa (jos ongelmia ei olisi, niitä tuskin olisi kotimaan kisoissakaan). 
Otan useimmiten pitkällä lenkillä ensimmäisen kerran geelin noin tunnin- puolentoista kuluttua liikkeelle lähtemisestä (jos olen syönyt aamupalan), koska aamiainen on vielä "putkessa". Tällä lenkillä otin sen hieman myöhemmin, päästyäni ensimmäiselle huipulle. Lenkin alku kesti 1h 45 minuuttia, ja se oli jatkuvaa nousua merenpinnasta 1150 metriin. Kropassa alkoi jo tuntumaan väsymystä ja pientä nuukahtamista, joten lisäenergia oli tarpeen. Noshtin geeli on tavallista hieman nestemäisempää koostumukseltaan, joten sen alas saamiseen ei tarvita vettä. Mustikka-eukalyptus on makuna hieman karvas ja piristävä, ja eukalyptuksesta jää mukava jälkilöyly suuhun. Liikkeellä ollessani en huomannut mitään piikkiä energiatasossa, vaan energia vapautuu selvästi tasaisemmin. Otin loppulenkin ajan geeliä noin puolen tunnin välein, ja energiatasot pysyivät hyvinä loppuun asti. On huomattava, että tuttu pitkän lenkin jälkeinen Floridan kokoinen nälkä loisti poissaolollaan, ja sain käytyä suihkussa rauhassa ennen aamiainen 2.0:aa. Join vettä 1,5 litraa koko aikana, enkä joutunut turvautumaan suolatabletteihin. Elektrolyyttien määrä geelissä lienee siis riittävä. Toistin testin pari päivää myöhemmin (hieman lyhyempänä) samoilla spekseillä, ja tulos oli täysin vastaava.
Kolmas testi oli Loppi Trailin puolikkaalla kesän helteisimpänä päivänä, ja kolme annosta (150 ml) 1:45 aikana toimi mainiosti niin energian saamisen kuin elektrolyyttienkien suhteen. Makuna oli karpalo- piparminttu, mikä on henkilökohtainen suosikkini kahdesta maistamastani vaihtoehdosta. Sitruuna on vielä testaamatta.

Sen lisäksi, että Noshtin geeli toimii vatsalleni ja varsinkin energiansaannin kannalta hyvin, pidän myös erittäin hyvänä ratkaisuna pakata geeli pulloon. Geelipussien- täysien ja tyhjien- kanssa sählääminen, varsinkin kisoissa, on todella rasittavaa. Tosiasia on myös se, että geelien roskia jää aina luontoon vaikka kuinka niitä kehotettaisiin keräämään.

Noshtin geeli valmistetaan Suomessa ja osittain käsityönä, ja tämä näkyy lopputuotteen hinnassa. Yksi pullo maksaa vajaa kymmenen euroa, eli annokselle tulee hinnaksi kolmisen euroa. Netti on pullollaan toinen toistaan halvempia energianlähteitä, ja kilpailun aikaisen ravintopläninsä saa kasattua hyvinkin edullisesti niin halutessaan. Muutaman euron säästäminen on kuitenkin todella kova hinta siitä, että kilpailu johon on saattanut pitkäänkin valmistautua, menee pieleen toimimattoman energian vuoksi. Itse haluan rajata kilpailuyhtälön muuttujat minimiin, ja energia on yksi näistä. Haluan, että pystyn luottamaan valitsemiini tuotteisiin kaikissa olosuhteissa ja että suoritukseni ei jää niistä kiinni. Tämän Noshtin geelit minulle tarjoavat.

Testaan myöhemmin myös Noshtin chewsit (todennäköisesti Pyhän maratonilla) ja kirjaan myös kokemukseni Endurance Drink Mix- elektrolyyttijuomasta, jota olen testannut jonkin aikaa.

Energistä kesän jatkoa! 


   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti