Montane

sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Testipenkissä Montane VIA Gecko VestMusiikkisuositus: Royal Republic: Anna Leigh

Sain ilokseni testiin brittiläisen Montane- merkin VIA Gecko- liivin, jota valmistaja kuvaa vaatimattomasti "ultimaattiseksi kisapäivän ja treenin liiviksi, suunniteltu maksimaalisen tehokkuuden ja korkean tason suorituskyvyn saavuttamiseksi". Kuulostaapa hyvältä.

Montane on Suomessa suurille massoille hieman tuntemattomampi vaate- ja varustemerkki, mutta sitä tapaa ulkoilmaihmisten ja ulkona työskentelevien päällä varsinkin kun vaatetukselta vaaditaan suojaa ulkoilman haasteilta. Montanen vaatteet on tehty koviin olosuhteisiin vuori- ja muihin aktiviteetteihin; säänkesto, keveys ja hengittävyys ovat avainasemassa. Montanelta löytyy myös trailrunning- mallisto, johon testaamani liivi kuuluu.

Ensipuraisulta liivin kangas tuntuu keveydestään huolimatta aika paksulta, ja siinä on hieman reppumainen suutuntuma. Liivi kiinnitetään kolmella joustavalla remmillä, joiden päässä on näppärä koukku. Kiinnitysmahdollisuuksia on lähesrajattomasti, koska liivissä on kymmenkunta kiinnityspistettä molemmin puolin.


Gecko edestä
Liivin etuosassa on vasemmalla puolella yksi avoin ylätasku ja isompi vetoketjullinen tasku, johon mahtuu 0,5 litran lötköpullo. Oikealla puolella yläosassa on vetoketjullinen pienempi tasku (jonka sisällä hätäpilli) ja alempana avoin tasku joka vetää lötköpullon. Isompien taskujen asettelu on sellainen, että jos haluaa juoda niistä olevista pulloista ottamatta niitä taskusta, tarvitsee pillillä varustetun pullon (palaan tähän tuonnempana). 

Gecko takaa

Liivin takaosassa on iso joustava selkäosan tasku, johon menee helposti muutama lötköpullo ja takki. Alaosassa sivuilla on avoimet taskut, joihin menee esimerkiksi geelilötköpullot mukavasti. Taskut ovat avoimia, mutta liivin ollessa päällä niistä ei pääse tavaraa putoamaan. 
Lisäksi liivissä on kainalon alle tuleva kiinnityssysteemi sauvakävelijöiden varusteille. 

Olen testannut liiviä tätä kirjoittaessani kymmenisen tuntia, ja kokemukset ovat poikkeuksetta positiiviset. Aloitetaan liivin istuvuudesta. Liivin materiaali on Montanen omaa Contact Flyte Mesh- kangasta, joka on eräänlaista päällystettyä isosilmäistä verkkoa. Kangas on perinteiseen kisaliiviin verrattuna jäykemmän oloista, mutta verkon silmäkoko tekee siitä hyvin tuulettuvan. Jäykkyys ja vapaasti säädeltävä 3- pistekiinnitys tekevät liivistä todella tukevan, eikä se heilu täydessäkään lastissa päällä. Tähän liittyy myös aiemmin mainitsemani pullojen sijoittelu: kun pullot ovat normaalia alempana, ne eivät heilu täytenäkään ollessaan kuten esimerkiksi Salomonin tai UD: n liiveissä on tapana. Samaten, jos pullot ovat liivissä ylhäällä, liiviä joutuu kiristämään samaa tahtia kun pullot tyhjenevät että liivi istuisi kunnolla. Tätä ilmiötä ei Geckossa ole, vaan liivi istuu yhtä napakasti oli pullo täysi tai puoliksi tyhjä (tai puoliksi täysi jos sattuu olemaan yltiöpositiivinen ihminen). Kääntöpuolena pullojen sijoittelulla on se, että pullosta ei saa juotua- ainakaan niskojaan katkaisematta- ilman pullon nostamista taskusta. Tämä ei taas ole ongelma kuin pikaisemmissa kilpailuissa, joissa pullojen kanssa sähläämiseen hukatut sekunnit ovat jossain roolissa. Ongelman saa blokattua kokonaan hankkimalla pulloihin pillilliset korkit. Pilleille on omat lenkit liivin olkaimissa.

Liivin taskuosasto on viety melko luilleen, mutta se on kaikessa minimalistisuudessaan riittävä pidempäänkin jalkapatikkaan. Edessä oleva toinen pullotasku on tehty vetoketjulliseksi, joten siihen voi halutessaan laittaa vaikkapa puhelimen pullon sijasta. Selkäosan ison taskun suuaukko on sen verran ylös sijoitettu, että siihen yltää mukavasti liivin ollessa päällä. Tämä on loistava asia kaltaiselleni pulloindividualistille, selkään saa pari vaihtopulloa ja niihin pääsee käsiksi helposti (en käytä juomarakkoa, koska haluan tietää paljon olen juonut, lisäksi rakon täyttäminen kiireessä ja väsyneenä on silkkaa helvettiä). Selkäosan tasku on tiukka mutta joustava, joten tavara pysyy hyvin selkään kiinni painautuneena. Alaosan taskut ovat myös sijoiteltu niin, että niihin saa kätensä liikkeellä ollessaan. Taskuissa on esikiristetyt suuaukot, joten ne pysyvät napakasti kiinni kun liivi on päällä eikä tarvitse pelätä merkkaavansa reittiä omaisuudellaan. 

Mukava yksityiskohta liivissä on selkäpuolella oleva ripustuslenkki, josta liivin saa kuivumaan oksaan tai josta voi vaihtoehtoisesti nostaa pystyyn polulle tuupertuneen nestehukkaisen juoksubloggaajan.

Liivi on unisex- malli, ja sitä saa S/M- ja L- koossa. Värivaihtoehtoja on tasan yksi, aina ajankohtainen musta.

Yhteenvetona voi siis huoletta todeta, että Gecko on huippuliivi kisaan ja treeniin, ihan niin kuin mahtipontiset saatesanat kuuluivatkin. Huono uutinen on se tosiseikka, että liiviä ei saa- vielä- Suomesta. Tilanne saattaa hyvinkin muuttua.  


Kekkonen KeravallaEi kommentteja:

Lähetä kommentti