Montane

lauantai 16. tammikuuta 2016

What´s The Story, Morning Glory eli aamulenkin anatomiaa

Kävin hyvien juoksukamujen kanssa avaamassa viikonlopun mukavalla parin tunnin polkulenkillä lähisuon ympäristössä. Hieno, aurinkoinen talvipäivä (kiitos Hannalle kuvasta). Kyseessä oli yksi harjoitteluni kulmakivistä ja suurista salaisuuksista, The Aamulenkki.Mikä sitten erottaa Aamulenkin kaikista muista aamun aikaan juostuista lenkeistä? Vastaus on aamupala. Yön "paaston" jälkeen juostava lenkki opettaa elimistölle pitkän matkan juoksulle elintärkeää rasva- aineenvaihduntaa tavallista, täysillä energiavarastoilla tehtyä harjoitusta paremmin. Koska kroppa on "tyhjä", rasvan käyttö alkaa saman tien ja on tehostetumpaa. Harjoituksesta saa lähes tuplahyödyn. Toki kyseessä on myös ylivertainen tapa aloittaa työ- tai vapaapäivä, aamulenkin energia kantaa pitkälle iltaan ja nukkumaan mennessä kropassa on terve väsymys.

Aamulenkkini ovat kestoltaan maksimissaan kahden tunnin pituisia, sitä pidemmille otan energiageeliä mukaan lenkin loppua varten. Aamulenkit ovat yleensä pk- harjoituksia, mutta teen myös kovempia treenejä aamuisin. Olen jo vuosia urheillut aamuiseen aikaan, joten käynnistymisvaikeuksia ei enää ole. Herään, juon vettä ja pari kuppia kahvia, puen ja lähden ulos. 

Kahvi on salainen ase numero kaksi: piristämisen lisäksi kofeiini tehostaa verenkierrossa olevien vapaiden rasvahappojen käyttöä energiaksi. Samasta syystä käytän pitkien matkojen kilpailuissa tavallisen geelin lisäksi kofeiinia sisältävää geeliä.

Aamulenkit ovat useissa painoluokkalajeissa oleellinen osa kisoihin valmistavaa painonpudotusruljanssia, mutta omasta mielestäni eniten niistä hyötyisi kestävyysurheilija energia- aineenvaihdunnallisten etujen vuoksi. Aamulenkkiä on turha uhrata painonhallinnan alttarilla, paras laite vatsalihasten esiin houkuttelemiseksi on jääkaappi.

Tässä hifinurkka:
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti