Montane

tiistai 21. toukokuuta 2019

Testipenkissä Hoka One One Evo Carbon Rocket


Musiikkia: Wille and the Bandits: Four Million Days

Ja niin koitti aika loputtoman metsissä ja mäissä juoksemisen loppua. 

Tein loppuvuodesta päätöksen ottaa tuottavuusloikan kestävyyden ja mäkikyvykkyyden saralla, ja päätöksen tiimoilta olen sitten rakentanut peruskuntopohjaa tiiviisti puolisen vuotta. Pääasiassa juosten, mutta sydäntalvella myös hiihtäen. Treeni on ollut peruskuntoalueen hinkkaamista lähinnä poluilla, ja viikon- kahden välein paikallisen laskettelunyppylän kyljessä tunkkaamista. Kääntöpuolena tällaisella puuhastelulla on kuitenkin vauhtien katoaminen, joten seuraava looginen askel onkin hypätä enemmän tasaiselle uinuvia vauhtisoluja herättelemään.

Olen juossut suurimman osan edellä kuvatuista treeneistäni Hokan Evo Jawzeilla ja Torrenteilla, joissa on Hokamaisittain verrattain luomujuoksutuntuma ja matala droppi. Yllätys olikin suuri, kun laitoin pitkästä aikaa jalkaan sileän alustan luottokenkäni Cliftonin. Juoksu tuntui hankalalta ja jalka jotenkin liian tuetulta kengässä. Tuli siis akuutti tarve sileän kengälle.

Hokalta on tullut mielenkiintoisia uutuuksia viime aikoina, joten ihan totaaliseen paniikkiin en tilanteessa alun hyperventilaatiostani selvittyäni ajautunut. Sain käsiini Evo Carbon Rocket- mallin, joka käyttää Hokan uutta hiilikuitulevytekniikkaa pohjassaan. Carbon Rocket on tehty pääasiassa lyhyen matkan kisakengäksi, mutta itseni kaltaiselle kevyemmälle juoksijalle siitä on yleiskengäksi pidemmillekin lenkeille. 

Ensituntuma kenkään on juuri niin kisakireä kuin ulkonäkö antaa ymmärtää. Kenkä on kevyt (218 g) ja aggressiivisen keltainen. Päällinen on avointa verkkoa tuuletuksen maksimoimiseksi, ja verkko on täysin saumaton blokaten hiertymäriskin. Iltti on hieman sukkamainen, ja esimerkiksi Hokan Traceriin verrattuna sen saa paremmin aseteltua nauhojen sitomisen yhteydessä.

Todellinen showstopper on kengän pohjarakenne: välipohja (eng midsole) on hokamaisen elastinen kerros ProFly- foamia vaimennusta tuomaan, ja pohja (outsole) pitoa lisäävällä kumilla ryyditetty. Näiden välissä on koko kengän mitan kulkeva hiilikuitulevy, mikä tekee kengästä lähes täysin jäykän. Tällä kombinaatiolla (hiilikuitulevyn jäykkyys ja ProFlyn pehmeys) haetaan maksimaalista energiataloutta vauhdikkaassa juoksussa. Hiilikuitulevy toimii vauhdissa jousen lailla antaen varpaille tuen ponnistusvaiheessa, ja välipohja vaimentaa iskutusta alastulossa. Kengän droppi on 1 mm, mikä ohjaa askelta luontaisesti päkiälle.


Kesä, hiekkatie ja Carbon Rocketit
Jo muutamien lenkkien perusteella voi turvallisesti todeta, että Carbon Rocket on totaalinen huippukenkä. Hiilikuitulevyn jäykkyys (keveyden ja kengän lievästi kaarevan pohjan ohella) tekee kengästä mukavasti rullaavan, ja ponnistusvaiheessa se antaa jämäkän tuen varpaille. Tämä rullaavuus suorastaan pakottaa juoksemaan reippaasti, joten ihan hitaimpiin pk- lenkkeihin kenkä ei ehkä sovellu. Vaikka Carbon Rocket on varmasti tarkoitettu kisakengäksi pääasiassa lyhyemmille matkoille, se olisi ehdottomasti valintani myös sileän maratonille. Vaimennusta ei ole (Hokan näkövinkkelistä katsottuna) hirveästi, mutta kuitenkin riittävästi antamaan suojaa iskutukselle. 

Hokan Carbon- sarja on tietysti kilpavarustelua muiden hiilikuituteknologiaa hyödyntävien kenkävalmistajien (Niken VaporFly 4% etunenässä) ponnisteluiden vanavedessä. Niken VaporFly- kengän ja Carbon Rocketin hiilikuitulevyn välillä on muutama merkittävä ero: Carbon Rocketin levy on tasainen ja asennettu kenkään vaakasuoraan, kun taas VaporFlyn levy kääntyy holvikaaren jälkeen varpaiden alle. Carbon Rocketin levy on kaksipiikkisen haarukan muotoinen, ja VaporFlyn levy on yhtenäinen. Haarukkamainen muoto tuo levyyn hieman joustavuutta, mikä auttaa jalan omia mekanismeja toimimaan ponnistus- ja maahantulovaiheessa. 
Itse en ole VaporFly- kenkää testannut, mutta mittavan kenttätutkimuksen perusteella sen juoksutuntuma on lähellä vauhdikasta eteenpäin- kohti uutta ponnistusta- kaatumista. Carbon Rocketilla juoksu on enemmänkin dynaamista rullaamista.

Ja aivan mahtavaa sellaista. Olen juossut kengällä joitakin eri vauhtisia ja eri pituisia lenkkejä asfaltilla ja soralla, ja matkanteko on ollut äärimmäisen mukavaa. Lenkkien jälkeen jaloista on kuitenkin puuttunut iskutuksen tuoma lasinen tuntuma, joka kisakengällä (Hokan Tracer, adidas adios) juostun lenkin jälkeen ainakin minulle tulee.

Pörssikielellä suositus siis joko osta, pidä tai lisää.

Vahva suositus myös radalle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti