keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Vuosisuunnittelua


Niin kuin blogini nimikin ilmaisee, puuhasteluni juoksun parissa (ja pitkälti elämässä muutenkin) on ollut lähinnä irrelevantti sarja täpäriä pelastumisia ja nippu onnenkantamoisia paremman puutteessa. Harrastuksen alkutaipaleella niilläkin saa kehitystä aikaan, mutta kehityksen kulmakerroin alkaa oikenemaan melko nopeasti ilman harjoittelun suunnitelmallisuutta. 

Otinkin tämän pohdintaan alkaneelle juoksukaudelle, ja rakensin itselleni löyhän juoksukalenterin. Sykli on business- henkisesti rullaava 12 kuukautta ja tilinpäätös lokakuussa.

Tein tämän jakamalla juoksuvuoden kuukausittasiksi makrosykleiksi, joita pilkon tarpeen ja minun tapauksessani vahvasti fiiliksen mukaan viikko- ja harjoitustasolle. Kullekin makrosyklille laitoin mahdolliset juoksutapahtumat, jotka rytmittävät harjoittelua omalta osaltaan. Edelleen, kullekin kuukaudelle on asetettu oma kilometritavoitteensa. Tältä juoksuvuoteni näyttää kaikkein karkeimmalla tasolla:


Janin juoksukello
Makrosyklin pilkon pääsääntöisesti niin, että teen kolme kovempaa viikkoa ja sitten yhden kevyemmän. Peruskuntokaudella kevyt viikko tarkoittaa yksinkertaisesti vähemmän kilometrejä, vk- syklissä taas vähemmän tehollisia treenejä (tai vaihtoehtoisesti vähemmän tehollisia kilometrejä). Optimaalisinta olisi, että harjoittelussa olisi selkeä progressio (niin tehoissa kuin määrissäkin) kohti kevyttä viikkoa.  
Viikoittaisia lenkkejä suunnitellessa on hyvä olla takaraivossa, mikä makrosyklin teema kulloinkin on menossa. Itse mietin yleensä tulevan viikon treenit pääpiirteissään edellisen sunnuntain pitkiksellä, silloin on hyvin aikaa pyöritellä asioita mielessään. En tee viikon ohjelmaa päiväkohtaisesti, siihen olen liian työssäkäyvä, liian keski- ikäinen, isä, valmentaja, what not. Mietin mitkä treenit teen viikon aikana ja koitan pysyä suunnitelmassa mahdollisimman hyvin. Maailma ei kaadu yhteen väliin jäävään tai vaihtoehtoisesti ylimääräiseen lenkkiin.Vuosikello tulee toimimaan itsellälni myös tietopankkina, josta voin kaivella tiedonmurusia tulevia juoksuvuosia ja vuosikelloja varten. Lopulta se itselle paras ohjelma löytyy kuitenkin eri ohjelmia ja syklejä kokeilemalla. 

Treeni- iloa!
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti