torstai 17. maaliskuuta 2016

Testipenkissä: Newton Gravity V (ja muuta kivaa)

Teemamusiikkia: Gravity.
Aina välillä maallista vaellustaan paarustaessaan tulee tehneeksi kurssia kääntäviä oivalluksia; ja mitä enemmän avaa verhoja maailmaan, sitä enemmän niitä tulee. Paradoksaalista sinänsä, itselleni niitä on alkanut tulemaan kuin liukuhihnalta juoksuintohimon myötä. Verhot on heitetty nurkkaan.

Uusin oivallus liittyy (maantie)juoksukenkiin. Olen lueskellut viime aikoina jonkin verran juoksuun- ja fysiikkaan ylipäätään- liittyvää kirjallisuutta, ja alkanut miettimään josko juoksen asfaltilla itselleni väärän tyyppisillä kengillä. Vaikka käyttämäni Adidaksen kengät (Adios, Boston Boost, Ultra Boost) tuntuvat hyvältä jalassani, ne eivät välttämättä ole optimaaliset kokonaisuuden kannalta. Adidas ei tietääkseni ilmoita kenkämalliensa droppia, mutta isot pojat kuiskuttelevat sen olevan 10 mm luokkaa edellä mainituissa malleissa. Tämä on melkoisesti, ja auttamattomasti liikaa kun ajatellaan luonnollista juoksutekniikkaa. Iso droppi ohjaa askelta väkisin kantapää edellä maahan, millä taas on hidastava, energiaa vievä ja lihaksia väärin kuormittava vaikutus. Tätä emme halua, siispä eri kenkävalmistajia auditoimaan.

Erilaisten iteraatiokierrosten jälkeen päädyin kerta toisensa jälkeen samaan merkkiin: Newton. Heillä koko kenkäteknologia ja toiminta- ajatus lähtee siitä, että kenkä ohjaa luonnolliseen askellukseen ja juoksuasentoon. Kenkä on minimalistinen dropiltaan, mutta kuitenkin tuettu ja vaimennettu. Kylmä totuus on, että jalkapallon runtelemilla jaloillani ei todellakaan juosta millään paljasjalka- tai minimalistikengillä ilman korkkiruuvin muotoista vammakierrettä. Toisin sanoen vaimennusta on löydyttävä.

Testikengäksi valitsin Gravity V: n, joka on sekä päivittäiseen treeniin että kisavauhteihin sopiva allround- kenkä. Droppi on 3 mm ja paino noin 230 grammaa. Kengän pohjassa on Newtonin "palkit", joiden funktio on saada jalka palautumaan maasta nopeammin ja normaalia vähemmän energiaa vieden. Päällinen on saumaton, hengittävä mesh- verkko, ja pohja joustava mutta silti tukeva. Gravity V: n, niinkuin Newtonin kenkien yleensä, väritys on sellainen ettei kenkiä tarvitse kauaa etsiä pimeässäkään eteisessä.

Jalassa kenkä on miellyttävän tuntuinen. Kantakuppi on todella tukeva, ja jalka pysyy siellä mukavasti. Hengittävä päällinen ja kengän keveys tekevät siitä todella ilmavan tuntuisen. Palkit tuntuvat aluksi hieman oudoilta jalkapöydän alla, mutta niihin tottuu nopeasti. Nauhoitus on toimii hyvin ja kielessä oleva viillos estää nauhojen löystymisen sitomisvaiheessa.

Olen juossut kengillä nyt kaksi lenkkiä, kevyen palauttavan 8 km lenkin ja 16 km 50% mv- treenin. Ennen kenkään tottumista jalat osoittivat hieman puutumisen merkkejä, jalkapohja ja varpaat etupäässä. Mutta näinhän se usein menee. Kevyellä lenkillä jo sai tuntuman, että näillä kengillä on hyvä juosta kovempaa. Vauhti meinasi karata koko ajan. 
Seuraavan päivän vk- harjoitukseen lähtiessä jaloissa tuntui pientä tukkoisuutta edellisen päivän hölkän jäljiltä, varsinkin takareisissä. Työosuuteen lähtiessä jalat olivat kuitenkin auenneet, ja maravauhtinen kasi kulki todella mukavasti. Gravity on tehty vauhdikkaampaan juoksuun, sen ominaisuudet tulevat paremmin esille kun mennään kovaa. Vk- pätkän loppupuolella alkoi pohkeissa ja takareisissä tuntumaan pientä lihasarkuutta, minkä olen ymmärtänyt olevan hyvä asia. Sen pitäisi olla merkki siitä, että juoksun kuorma ohjautuu oikeille lihaksille ja että varsinkin takaketju aktivoituu niinkuin pitää. Gravityillä juostessa juoksuasento tuntuu ohjautuvan väkisin oikeaksi ja askel päkiä edellä maahan, johtuen pitkälti matalasta dropista. Jostain syystä huuhteluhölkkään siirtyessä jaloista tuntui häviävän veto, ja hiljaisen vauhdin pitäminen oli ihmeen hankalaa.

Näiden lenkkien perusteella uskon olevani ehdottomasti oikeilla jäljillä kenkäpolitiikassani, ja aion jatkaa valitulla tiellä. Hommaan Gravityjen kaveriksi vielä Distance Elitet kisa- ja vk- kengäksi kattausta täydentämään. En kuitenkaan heitä Puustisia roskikseen, vaan juoksen niillä jatkossakin vaihtelua hakiessani. 

Kiitos TJ Motion/ Jouni nopeasta reagoinnista!


TJ Motionin paketissa tuli myös kätevä Flipbelt- juoksuvyö, jonka avulla lenkille saa kaiken nesessäärin matkaan, älypuhelin mahtuu leveään vyöhön helposti ja some on vain pienen kaivelun päässä. Vyö pysyy yllättävän hyvin aloillaan kovemmassakin vauhdissa. Suosittelen.

Transgrancanarialla tuskailin kipeiden jalkojen jälkeen seuraavaksi eniten silmieni kanssa. Matkassa olleet aurinkolasit osoittautuivat koelenkillä liian tummiksi kivikkoisessa alamäessä juoksemiseen, joten siristelin silmiä 44 kilometrin ja muutaman aurinkorypyn verran. Hommasin vahingosta viisastuneena Sportboostin mainiot aurinkolasit vaihdettavilla linsseillä, ja taas voi keskittyä itse tekemiseen. Lasit pysyvät tukevasti silmillä tai otsalle nostettuna, ja linssivalikoimasta löytyy varmasti joka tarpeeseen oikea linssi. Linssin vaihtaa parissa sekunnissa, joten niitä voi huoletta kantaa vaikka mukanaan. Pakkaukseen kuuluu pari erilaista nauhaa, joilla lasit voi kiinnittää itseensä menon äityessä veekoosta maukkaan.

Pirteä kaupallinen tuulahdus Keravalta! Hyviä lenkkejä jengi!1 kommentti:

  1. Nyt kun lenkkejä Gravityillä on takana useampi, pieni tilannepäivitys on paikallaan. Pari isompaa seikkaa on noussut selvästi esille:
    1. Takareidet ja pohkeet aktivoituvat selkeästi enemmän juostessa kuin normaalisti, mikä esiintyy lievänä tukkoisuutena ja loppulenkistä kiristelynä. Kuten blogissakin totesin, uskon tämän olevan pelkästään hyvä asia ja varmasti ohimenevää.
    2. Juoksin eilen kevyen palauttavan kasin Ultra Boosteilla, ja se taisi olla viimeinen kerta niillä kengillä. Mieleen tuli että tällaiselta varmaan tuntuisi juosta vaimennetuilla korkkareilla (vaimentamattomista on kokemusta). Matalalla dropilla juokseminen on tehnyt tehtävänsä tässäkin asiassa.

    VastaaPoista